Організація харчування учнів школи з 1 січня 2022 відбувається відповідно до постанови КМУ
від 24 березня 2021 р. № 305 |
Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
У другому семестрі 2021/2022 навчального року встановлено наступні грошові норми відповідно до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 21.11.2021 №928 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м.Харкова у 2022 році" :
-для учнів 1-4 класів (сніданок) - не більше 16,00 грн.
-для учнів 1-х класів безкоштовне харчування молоком, не більше 9.00 грн.
Для учнів 1-11 класів пільгового контингенту, а саме діти позбавлені батьківського піклування, діти з родин, що отримують допомогу як малозабезпечені родини, діти визнані внутрішньо переміщеними особами, діти учасників антитерористичної операції (операції об'єднаних сил), не більше 22.00
«Турбота про здоров'я-це найважливіша праця вчителя. Від життєрадісності,бадьорості дітей залежить їх духовне життя,світогляд,розумовий розвиток,міцність знань, віра в своїсили» В.О.Сухомлинський
Раціональне харчування тих, хто навчається - одна з умов створення здоров`язберегаючого середовища в загальноосвітніх установах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти.
Недостатня кількість поживних речовин в дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології. Найважливішою умовою для підтримки здоров'я, високої працездатності і витривалості людини є повноцінне і правильне живлення. Питання організації шкільного харчування останніми роками викликають підвищену зацікавленість.
Основу передбачуваних підходів складає впровадження нових схем харчування школярів і використання сучасного високоякісного устаткування, що дозволяє при мінімальних витратах забезпечити харчування школярів на рівні вимог сьогоднішнього дня.
Тому адміністрація школи сьогодні приділяє велику увагу питанням життя і здоров'я дітей і підлітків. Особливо зараз гостро встало питання про організацію раціонального шкільного харчування. Харчування має бути збалансованим, протягом дня дитина має отримувати необхідний для цього мінімум харчових і мінеральних речовин. Якщо врахувати, що велику частину часу діти проводять в школі, то і повноцінно харчуватися вони повинні тут .
ШКІЛЬНА ЇДАЛЬНЯ
Шкільна їдальня працює щодня з 08.30 до 15.00.
Персонал забезпечує гаряче безкоштовне дієтичне харчування здобувачів освіти , які мають захворювання шлунково-кишкового тракту
Облік сніданків та обідів, якість приготування, організація споживання їжі ретельно контролюється адміністрацією школи та медперсоналом.
Організація шкільного харчування
Практика організації харчування в нашій школі переконала нас в перевазі їдалень, що працюють безпосередньо на сировині. Їх повна автономність в приготуванні їжі, дає велику можливість забезпечення на місці блюд найрізноманітнішого меню.
Приготування їжі в таких умовах вимагає наявність значного штату персоналу в таких їдальнях, вони мають бути оснащені повним устаткуванням для обробки сировини, приготування їжі, її роздачі, збору і миття посуду.
У нашій їдальні виконуються всі санітарно – епідеміологічні вимоги до організації живлення дітей, що навчаються в школі.
Всі приміщення укомплектовані необхідним устаткуванням. Цього року в шкільній їдальні був проведений ремонт.
За час роботи в школі не було жодного випадку захворювання кишковою інфекцією з вини їдальні. Перед входом в приміщення їдальні для миття рук організовано спеціальне місце, обладнане рукомийниками.
У меню школярів систематично включаються страви з м'яса, риби, молока. Проводиться анкетування батьків і продуктів, що вчаться по питаннях якості, і блюд, що виготовляються, асортименту . Результати опитів і пропозиції виносяться для обговорення на батьківських зборах і з обслуговуючим персоналом їдальні.
Класними керівниками проводиться позакласна виховна робота з учнями по вихованню культури харчування і відповідальності за своє здоров'я.
В організації харчуваннядітуй є ще багато невирішених проблем. Виконання програми "Дитяче харчування" дозволить школі досягти наступних результатів:
- Поліпшити якість харчування школярів і забезпечити його безпеку;
- Організувати правильне, збалансоване харчування дітей і підлітків з врахуванням їх вікових особливостей;
- Продовжити формувати навички здорового харчування здобувачів освіти і їх батьків;
- Укріпити матеріально-технічну базу шкільної їдальні.
- Оснастити бракуючим технологічним устаткуванням шкільний харчоблок;
- Удосконалювати розроблену систему моніторингу стану здоров'я учнів.
- Надавати соціальну підтримку окремим категоріям школярів.
Коментарi